Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
1-3 kg kosszarv-paprika, szemesbors, só, mustármag, torma, ecet, babérlevél |
Ha sikerült szerezni ebből a nagyon finom, érdekes kinézetű paprikából, legfeljebb egy-két darabot együnk meg nyersen, inkább savanyítsuk le télire! Egy kiló paprikával meg tudunk tölteni egy kétliteres üveget, így kilónként 2 liter lével számoljunk, akkor nem érhet meglepetés. Egy liter vízhez egy evőkanál jódmentes sót tegyünk. Az ecetet ´kóstolomra´ tegyük bele, 20%-os ecetből kb. 1-1,5 dl lesz az eredmény. Az egyéb fűszerekből 1-1 evőkanállal mérve, kellemes ízt kapunk, babérlevél 2-3 elég, illetve 3-5 db 10 cm hosszú, vékonyra szelt torma legyen még benne. A paprikákat nagyon alaposan megmossuk, de vigyázva, mert törékeny. Szárukat éles késsel rövidre vágjuk, és óvatosan beletömködjük az üvegbe, melyet előtte kristálytisztára kimostunk. Beletesszük a tormát is, kettőt keresztben a tetejére leszorító lapka helyett (már ha sikerült szép szeleteket vágni), a többit paprikák közé. A fűszerekkel bekevert sós-savanyú levet felforraljuk, és pár perc forrás után rászedjük a még forró levet a paprikára úgy, hogy kicsurranjon az üvegből. Várunk két percet, hadd jöjjön ki a levegő, pótoljuk a levet, és szorosan lezárjuk. Szárazdunsztba tesszük 1-2 napra. Két hónap múlva már biztosan beérik, kellemesen csípős, egyaránt nagyon finom hideg-meleg ételekhez. Én még a levét is szívesen megiszom, reggel-este 1-1 pohárkával, mintha pálinka lenne. :-) Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|